A Legend of the Northland — Q&A |MCQs| Class 9 Beehive Chapter 5, A Legend of the Northland — প্ৰশ্ন আৰু উত্তৰ |MCQs|নৱম শ্রেণী| Beehive| অধ্যায় ৫

Complete Q&A, additional questions with answers and MCQs for “A Legend of the Northland” — Class 9 Beehive Chapter 5. Useful for students, assignments & exam prep

“A Legend of the Northland” — শ্রেণী ৯ (Beehive অধ্যায় ৫) ৰ প্ৰশ্ন-উত্তৰ, অতিরিক্ত প্ৰশ্ন আৰু MCQ; পৰীক্ষা তথা আৱশ্যকীয় অধ্যয়নৰ বাবে।

“A Legend of the Northland” from Class 9 English Beehive book is a beautiful ballad written by Phoebe Cary. The poem tells us a story in simple verses with a strong moral lesson. It teaches us about kindness, selflessness, and the importance of sharing with others. Through this chapter, students can enjoy the lyrical quality of the ballad while also learning life values. In this post, we have provided all important questions and answers, additional questions, and multiple-choice questions (MCQs) to help students prepare well for exams.

A Legend of the Northland – Question Answers

Thinking about the Poem

1. Which country or countries do you think ‘the Northland’ refers to? (‘Northland’ বুলিলে তোমালোকে কোন দেশ বা দেশবোৰ বুজা?

Ans: ‘The Northland’ refers to the countries which are situated in the northern side of the world. Days are very short and nights are very long there. (‘Northland’ বুলিলে উত্তৰ দিশৰ দেশবোৰ বুজায়। সেই দেশবোৰত দিন বৰ সৰু আৰু ৰাতি বৰ ডাঙৰ হয়।)

2. What did Saint Peter ask the old lady for? What was the lady’s reaction? (সেইণ্ট পীটাৰে বৃদ্ধা মহিলাজনৰ ওচৰত কি বিচাৰিলে? মহিলাজনৰ প্ৰতিক্ৰিয়া কেনেকুৱা আছিল?)

Ans: Saint Peter asked the old lady for a cake because he was very hungry. The old lady was selfish and miser. So, she made a small cake. But she did not give it to the saint because it seemed to her too large to give away. She again made a smaller one. But she did not give him that one too. (সেইণ্ট পীটাৰে মহিলাজনৰ ওচৰত কেক বিচাৰিলে, কাৰণ তেওঁ ভোকাতুৰ আছিল। মহিলাজনী কৃপণ আৰু স্বার্থপৰ আছিল। সেয়ে, তেওঁ এটা সৰু কেক বনালে। কিন্তু তাৰ ওচৰত সেইটো দিবলৈও ডাঙৰ লাগিল। আকৌ এটা সৰু কেক বনালে, কিন্তু সেইটোও তেওঁ সেইণ্টক দিব নোৱাৰিলে।)

3. How did the saint punish her? (সেইণ্টে মহিলাজনক কেনেকৈ দণ্ড দিলে?)

Ans: The saint punished her by changing her into a woodpecker. (সেইণ্টে মহিলানীক কাঠফুলা চৰাইলৈ পৰিণত কৰি দণ্ড দিলে।)

4. How does the woodpecker get her food? (কাঠফুলা চৰাইয়ে কেনেকৈ নিজৰ খাদ্য সংগ্ৰহ কৰে?)

Ans: The woodpecker gets her food by boring and boring on dry and hard wood. (কাঠফুলা চৰাইয়ে শুকান আৰু কঠিন গছ খুটিয়াই খুটিয়াই খাদ্য সংগ্ৰহ কৰে।)

5. Do you think the old lady would have been so ungenerous if she had known who Saint Peter really was? What would she have done then? (যদি মহিলাজনীয়ে জানিলেহেতেন যে সেইণ্ট পীটাৰ কোন, তেন্তে তেওঁ এনে কৃপন হ’লহেতেন নে? তেন্তে তেওঁ কি কৰিলেহেঁতেন?)

Ans: The old lady would not have been so ungenerous if she had known who Saint Peter really was. She might have given the saint the cake. Perhaps the lady would not have behaved with him in a selfish way. (যদি মহিলাজনে জানিলেহেতেন যে সেইণ্ট পীটাৰ আচলতে কোন, তেন্তে তেওঁ এনে কৃপণত নকৰিলেহেতেন। তেওঁ হয়তো সেইণ্টক কেক দিছিলহেঁতেন। সম্ভৱতঃ তেওঁ তাৰ সৈতে স্বার্থপূৰ্ণ ব্যৱহাৰ নকৰিলহেঁতেন।)

6. Is this a true story? Which part of this poem do you feel is the most important? (এইখন সত্য কাহিনী নে? এই কবিতাটোৰ কোনটো অংশ তোমালোকৰ মতে সৰ্বাধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ?)

Ans: No, it is not a true story. It is a legend. I feel that the poem beginning from the third stanza is the most important and interesting as well. (নহয়, এইখন সত্য কাহিনী নহয়। এইখন এটা কিংবদন্তী। মোৰ মতে তৃতীয় স্তম্ভৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা অংশটোৱেই সৰ্বাধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু আকর্ষণীয়।)

7. What is a legend? Why is this poem called a legend? (‘Legend’ বুলিলে কি বুজায়? কিয় এই কবিতাটোক ‘Legend’ বোলা হৈছে?)

Ans: Imaginary or untrue stories rolled down from the past are called legends. The story is a legend because it has no practical or historical existence. (অতীতৰ পৰা অহা কল্পিত বা অসত্য কাহিনীসমূহক কিংবদন্তী বা Legend বোলা হয়। এই কবিতাখনক Legend বোলা হৈছে কাৰণ ইয়াৰ কোনো ঐতিহাসিক বা বাস্তৱ অস্তিত্ব নাই।)

8. Write the story of ‘A Legend of the Northland’ in about ten sentences. (‘A Legend of the Northland’ (কাহিনীখন প্ৰায় দশটা বাক্যত লিখক।)

Ans: Once upon a time there was a selfish woman who angered Saint Peter by not giving him a piece of cake to eat. The saint came to her cottage while the old lady was baking cakes. He asked the lady for a cake as he was hungry. The lady found her cake too large to give away. She baked the smaller one, but those seemed too large for her. Saint Peter could understand her misery and selfishness. So, he cursed her for which she turned into a woodpecker. She now lives on scanty food by boring on dry and hard wood. (বহুত দিন আগতে এজন কৃপণ মহিলা আছিল, যিয়ে সেইণ্ট পীটাৰৰ ভোক নিবাৰণৰ বাবে কেক নাদিয়াত তাক খঙাল কৰিলে। সেইণ্টে মহিলাজনৰ ঘৰলৈ গৈছিল, যেতিয়া তেওঁ কেক বনাইছিল। ক্ষুধাতুৰ সেইণ্টে তেওঁৰ ওচৰত এটা কেক বিচাৰিলে। কিন্তু মহিলাজনে বনোৱা কেকবোৰ দিবলৈ ডাঙৰ বুলি ভাবিলে। তেওঁ সৰু কেক বনালে, কিন্তু তাৰো ওচৰত সেইবোৰ ডাঙৰ লাগিল। সেইণ্টে মহিলাজনৰ লোভ আৰু স্বার্থপৰতা বুজি পাই তাক অভিশাপ দিলে। তাৰ ফলত তেওঁ কাঠফুলা চৰাইলৈ পৰিণত হ’ল। এতিয়া তেওঁ শুকান আৰু কঠিন গছ খুটিয়াই খুটিয়াই অলপ খাদ্য পাই জীৱন জাপন কৰি থাকিব লগা হ’ল।)

Additional Questions

1. Who was Saint Peter? What did he do? (সেইণ্ট পীটাৰ কোন আছিল? তেওঁ কি কৰিছিল?)
Ans: Saint Peter was an apostle of Lord Christ. He preached the teachings of Jesus Christ. (সেইণ্ট পীটাৰ যীশু খ্ৰীষ্টৰ এজন শিষ্য আছিল। তেওঁ যীশুৰ শিক্ষা আৰু উপদেশসমূহ প্ৰচাৰ কৰিছিল।)

2. What did the woman do when the saint asked her for cake? (সেইণ্টে কেকৰ বাবে সোধাত মহিলাজনে কি কৰিলে?)

Ans: When the saint asked her for cake, the woman made a smaller cake. But she did not give it because it looked big to her. She again made another even smaller one. Still she could not give them to the saint because those seemed too large to give away for her.
(সেইণ্টে কেক বিচৰাত মহিলাজনে এটা সৰু কেক বনালে। কিন্তু তেওঁৰ ওচৰত সেইটোও ডাঙৰ লাগিল। তাৰ পিছত তেওঁ আকৌ আন এটাও সৰু কেক বনালে। তথাপিও সেইবোৰকো তেওঁ সেইণ্টক দিব নোৱাৰিলে, কিয়নো তেওঁৰ ওচৰত সেইকইটাও ডাঙৰ যেন লাগিছিল।)

3. Who wrote the poem “The Legend of the Northland”? (“A Legend of the Northland” কবিতাখন কোনে লিখিছিল?)

Ans: Phoebe Cary wrote the poem “The Legend of the Northland”. (“A Legend of the Northland” কবিতাখন ফোবি কেৰীয়ে লিখিছিল।)

4. Where does the lady live? (মহিলাজন ক’ত থাকে?)

Ans: The old lady lives in a small cottage. (মহিলাজন এটা সৰু কুঁঠীৰ ভিতৰত থাকে।)

5. What is a ballad? (Ballad বুলিলে কি ?)

Ans: A ballad is a song narrating a story in short stanzas. (Ballad হৈছে এটা গান য’ত সৰু সৰু স্তম্ভত কাহিনী কোৱা হয়।)

6. How are ballads passed on from one generation to the next? (Ballad বোৰ কিদৰে এটা প্ৰজন্মৰ পৰা আন প্ৰজন্মলৈ গৈ থাকে?)

Ans: Ballads are passed on orally from one generation to the next. (Ballad বোৰ মুখেৰে এটা প্ৰজন্মৰ পৰা আন এটা প্ৰজন্মলৈ গৈ থাকে।)

MCQs

  1. 1. What is a ballad?
  2. A) long historical essay
  3. B) A song narrating a story in short stanzas
  4. C) A scientific report
  5. D) A stage play

Answer: B) A song narrating a story in short stanzas

2. Ballads are a part of which type of culture?

  • A) Religious culture only
  • B) Elite/classical culture
  • C) Folk culture or popular culture
  • D) Scientific culture
  • Answer: C) Folk culture or popular culture
  • 3. How are ballads typically passed on?
  • A) By printed books only
  • B) Orally from one generation to the next
  • C) Only through radio broadcasts
  • D) Only by museums

Answer: B) Orally from one generation to the next

  • 4. Which statement is true about “A Legend of the Northland”?
  • A) It is a scientific essay
  • B) It is a ballad
  • C) It is a biography
  • D) It is a news report

Answer: B) It is a ballad

  • 5. Which feature belongs to a ballad according to the text?
  • A) It uses long prose paragraphs to explain facts
  • B) It is passed on only by written records
  • C) It narrates a story in short stanzas and is passed on orally
  • D) It is primarily a legal document

Answer: C) It narrates a story in short stanzas and is passed on orally

The poem A Legend of the Northland is not just a story but also a valuable moral lesson for students. It inspires us to be compassionate, generous, and thoughtful towards others. By practicing the given questions, additional questions, and MCQs, students can strengthen their understanding of the chapter and score better in exams. This complete set of notes will surely help Class 9 learners in revising the lesson in an easy and effective way.

Leave a Comment