Class 10 English Half-Yearly Exam 2025 – Full MCQ Answer Key + Question Paper PDF

Class 10 English Half-Yearly Exam 2025 – MCQ Questions with Answers

1. What did Lencho do throughout the morning?

(a) Watched the river
(b) Watched the sky
(c) Watched the field
(d) Watched the valley

Answer: (c) Watched the field

2. “….. continuing bondage of poverty, deprivation, suffering, gender and other discrimination.”
Give the meaning of “deprivation” from the given option.

(a) Being treated differently
(b) Freedom from restrictions
(c) State of one’s not having one’s rightful benefits
(d) Had a very low opinion of

Answer: (c) State of one’s not having one’s rightful benefits

3. Who wrote the poem “Amanda”?

A) Robert Frost
B) Walt Whitman
C) Robin Klein
D) William Blake
=

Answer: C (Robin Klein) Lesson: Amanda)

4. Arrange the following according to the sequence in which they take place in the story “A Letter to God” by G.L. Fuentes.

(i) Lencho is devastated at the loss of his crops
(ii) Lencho appeals to God by writing a letter
(iii) A sudden hailstorm strikes Lencho’s field
(iv) Lencho’s field is ripe with the corn

(a) (i), (ii), (iii), (iv)
(b) (iv), (iii), (i), (ii)
(c) (iv), (iii), (i), (ii)
(d) (iv), (i), (ii), (iii)

Answer: (b) (iv), (iii), (i), (ii)

5. Examine the Assertion and Reason Statements related to the story “Nelson Mandela” and choose the correct option:

Assertion (A): The policy of apartheid created a deep and lasting wound in my country and my people.
Reason (R): The policy of apartheid discriminates and separates people on the basis of race.

(a) Both ‘A’ and ‘R’ are true and ‘R’ is the correct reason for ‘A’
(b) Both ‘A’ and ‘R’ are true and ‘R’ is the incorrect reason for ‘A’
(c) ‘A’ is false and ‘R’ is true
(d) ‘A’ is true and ‘R’ is false

Answer: (a) Both ‘A’ and ‘R’ are true and ‘R’ is the correct reason for ‘A’

6. “A plague of Locusts would have left more than this…” With reference to the prose piece, A Letter to God by G.L. Fuentes.
Choose the meaning of the underlined word given below:

(a) Insects
(b) Flies
(c) Animals
(d) Birds

Answer: (a) Insects

7. In the poem, A Tiger in the Zoo, the line “stalking the length of his cage” means –

(a) A tiger runs to and fro in his cage
(b) A tiger walks slowly in his cage
(c) A tiger takes measure of his cage
(d) A tiger sees the length of his cage

Answer: (b) A tiger walks slowly in his cage

8. Which word given below means moving slowly in the poem Amanda?

(a) Slouching
(b) Drifting
(c) Blissfully
(d) Ignoring

Answer: (b) Drifting

9. “It’s really getting bad now!” – Why does the speaker in the context of A Letter to God say so in the quoted line?

(a) Because the rain destroyed the speaker’s fields
(b) Because the rain changed into hailstorm
(c) Because the rain did not pass quickly
(d) Because the rain did not pass quickly and transformed into hailstorm

Answer: (d) Because the rain did not pass quickly and transformed into hailstorm

10. The workers decided to form _______ union. Choose the correct option.

(a) a
(b) an
(c) the
(d) one

Answer: (a) a

11. Read the following statements with reference to the prose piece Coorg.
Statement 1: The fiercely independent people of Coorg are possibly of Greek or Arabic descent.
Statement 2: The Coorg Regiment is one of the most decorated in the Indian Army and the first Chief of the Indian Army General Cariappa was a Coorgi.

(a) Statement 1 is true and Statement 2 is false
(b) Statement 1 is false and Statement 2 is true
(c) Both the statements are false
(d) Both the statements are true

Answer: (d) Both the statements are true

12. Consider the statements ‘A’ and ‘B’ and choose the correct answer:

A: Nisargadhama is an island in Coorg.
B: Mahaseer is a large freshwater fish found in Coorg.

(a) ‘A’ is incorrect and ‘B’ is correct
(b) ‘A’ is correct and ‘B’ is incorrect
(c) Both ‘A’ and ‘B’ are correct
(d) Both ‘A’ and ‘B’ are incorrect

Answer: (c) Both ‘A’ and ‘B’ are correct

13. Read the following sentence with reference to the Poem Amanda and identify the figure of speech used:


“There is a languid, emerald sea where the sole inhabitant is me – a mermaid drifting blissfully.”

(a) Metaphor
(b) Alliteration
(c) Simile
(d) Repetition

Answer: (a) Metaphor

14. “My country is rich in ________.” In which the speaker’s country is rich in? (Hint: Nelson Mandela)

(a) Hills and rivers
(b) Agriculture
(c) Gems and minerals
(d) Forests and lakes

Answer: (c) Gems and minerals

15. According to the author of Coorg, the people of Coorg are possibly descendants of the ________ or the ________.

(a) Arabs and Afghans
(b) Africans and Greeks
(c) Africans and Afghans
(d) Arabs and Greeks

Answer: (d) Arabs and Greeks

16. Where is Coorg?

(a) Tamil Nadu
(b) Telangana
(c) Karnataka
(d) Kerala

Answer: (c) Karnataka

17. Match the following and choose the correct option:

A) Mahaseer – (i) Tibetan Monks
B) Canoeing – (ii) Adventure
C) Kuffia – (iii) Fish
D) Bylakuppe – (iv) Arab

Options:
(a) A–i, B–ii, C–iii, D–iv
(b) A–iii, B–ii, C–ii, D–iv
(c) A–iii, B–ii, C–iv, D–i
(d) A–iii, B–ii, C–i, D–iv

Answer: (c) A–iii, B–ii, C–iv, D–i

18. ‘Peso’ is the currency of –

(a) The USA
(b) Latin America
(c) Spain
(d) Australia

Answer: (c) Spain

19. The only thing the earth needed was a downpour or at least a ________. (Hint: A Letter to God)

(a) Heavy Rain
(b) Storm
(c) Hail
(d) Shower

Answer: (a) Heavy Rain

20. “I saw that it was not just my freedom that was curtailed, but the freedom of everyone.”
Choose the word opposite to the underlined word in the quoted sentence from Long Walk to

Freedom:

(a) Reduced
(b) Diminished
(c) Increased
(d) Decreased

Answer: (c) Increased

21. What does the tiger’s ‘quiet rage’ signify in the Poem A Tiger in the Zoo?

(a) The tiger’s anger against the night sky
(b) The tiger’s acceptance of its fate
(c) The tiger’s plot to escape from the cage
(d) The tiger’s intense frustration at being locked in the cage

Answer: (d) The tiger’s intense frustration at being locked in the cage

22. “I was not born with a hunger to be free. I was born free – free in ________ what I could know.”

Fill in the blank using correct option.

(a) every
(b) some
(c) a
(d) many

Answer: (a) every

23. “My boyhood freedom was an illusion.” Choose the correct meaning of the underlined word in the context of Nelson Mandela:

(a) Something that is always real
(b) Something that is fake
(c) Something that appears to be real but is not
(d) Something that is a dream

Answer: (c) Something that appears to be real but is not

24. Read the following lines from A Tiger in the Zoo

“He should be lurking in shadow,
Sliding through long grass
Near the water hole
Where plump deer pass.”
The tiger should lurk near the water hole to –

(a) Refresh itself
(b) Drink water
(c) Catch its prey
(d) Terrorise the villagers

Answer: (c) Catch its prey

25. In Coorg, which period of the year is referred to as the “Season of Joy”?

(a) September to February
(b) September to December
(c) September to March
(d) September to January

Answer: (b) September to December

26. How is the “silence” described according to the poem Amanda?

(a) Silver
(b) Golden
(c) Platinum
(d) Diamond

Answer: (b) Golden

27. In the poem Amanda, what is imagined for Amanda when she pictures herself in a tower?

(a) Mermaid
(b) Orphan
(c) Rapunzel
(d) None of these

Answer: (c) Rapunzel

28. “The structure they created formed the basis of one of the harshest, most inhumane societies the world has ever known.”

What structure is Mandela talking about with reference to prose piece Nelson Mandela?

(a) Oppression of women and the girl child
(b) Discrimination against the Poor and Lower Caste
(c) Racial domination against the black people
(d) Poverty and suffering of the black people

Answer: (c) Racial domination against the black people

29. Read the following two statements from The Midnight Visitor and choose the correct option:

Statement 1: In the story, Ausable’s presence of mind is more effective than physical strength.
Statement 2: The Midnight Visitor revolves around the lesson that one should not be judged by one’s appearances only.

(a) Statement 1 is true and Statement 2 is false
(b) Statement 1 is false and Statement 2 is true
(c) Both the statements are false
(d) Both the statements are true

Answer: (d) Both the statements are true

30. Read the following statements with reference to A Question of Trust and choose the correct option:

Statement 1: Horace Danby is a successful locksmith but has a hidden passion for rare books.
Statement 2: The story concludes with Horace Danby being caught by the police, while the woman escapes with jewels.

(a) Statement 1 is true and Statement 2 is false
(b) Statement 1 is false and Statement 2 is true
(c) Both the statements are true
(d) Both the statements are false

Answer: (c) Both the statements are true

31. Choose the correct tense form of the verb given in bracket to complete the sentence below:

“Bishal _____ (have) his lunch before he came here.”
(a) had
(b) had had
(c) has had
(d) will have

Answer: (b) had had

32. Is there any ________ in the bench? Choose the correct option to fill the blank.

(a) place
(b) room
(c) vacancy
(d) seat

Answer: (b) room

33. He gave away ______ money he had to the beggar. Fill in the blank using correct option.

(a) little
(b) a little
(c) the little
(d) very little

Answer: (c) the little

34. Identify the ‘tense’ of the following sentence: “It has been raining since morning.”

(a) Simple Present
(b) Present Continuous
(c) Present Perfect Continuous
(d) Present Perfect

Answer: (c) Present Perfect Continuous

35. Name the poetic device used in the line: “He stalks in his vivid stripes.” (Hint: A Tiger in the Zoo)

(a) Metaphor
(b) Assonance
(c) Consonance
(d) Oxymoron

Answer: (b) Assonance

36. She went to the ______ for an inspection. Choose the correct option to fill in the blank.

(a) Sight
(b) Cite
(c) Shite
(d) Site

Answer: (d) Site

37. Select the correct combination of the sentences for the given sentences: “He is not sincere. He is not honest.”

(a) He is not sincere and honest
(b) He is not only sincere but also honest
(c) He is neither sincere nor honest
(d) He is either sincere or honest

Answer: (c) He is neither sincere nor honest

38. With reference to A Tiger in the Zoo, the poem draws a contrast between ______ and ______.

(a) Animals, human beings
(b) Tiger in a zoo, humans
(c) Tiger in a zoo, tiger in a forest
(d) Humans, tiger in a forest

Answer: (c) Tiger in a zoo, tiger in a forest

39. Choose the correct combination of the sentences for the given sentences: “She is very intelligent. She can solve any problem.”

(a) She is very intelligent and she can solve any problem
(b) Since she is intelligent, she can solve any problem
(c) She is so intelligent that she can solve any problem
(d) She is very intelligent, so she can solve any problem

Answer: (c) She is so intelligent that she can solve any problem

40. The synonym for “reluctant” is –

(a) Eager
(b) Willing
(c) Hesitant
(d) Enthusiastic

Answer: (c) Hesitant

41. She ______ to the US next month. Choose the correct option.

(a) is going
(b) will go
(c) goes
(d) has gone

Answer: (a) is going

42. We ______ dinner when the doorbell rang.

(a) have
(b) were having
(c) had
(d) had had

Answer: (b) were having

43. I don’t have ______ time to waste.

(a) much
(b) many
(c) few
(d) the little

Answer: (a) much

44. Choose the conjunction that combines the following two sentences:

Sentence 1: The old car was unreliable.
Sentence 2: It still had sentimental value.

(a) And
(b) So
(c) But
(d) Because

Answer: (c) But

45. ______ of the two options is acceptable.

(a) Every
(b) Both
(c) Either
(d) Each

Answer: (c) Either

Download the Question Paper Download Solved MCQs

Leave a Comment