Complete solutions for Class 8 English Lesson 7 ‘A Precious Gift’ (Assam Jatiya Bidyalaya) including Q&A, Writing Activities, MCQs and Assamese translations.
Lesson 7: A Precious Gift – Class 8 English (Assam Jatiya Bidyalaya)
Here’s your complete guide to Lesson 7: A Precious Gift for Class 8 English (Assam Jatiya Bidyalaya). Find detailed Q&A, Writing Activities, and MCQs with answers, all with Assamese translations to help you learn and revise effectively.
Comprehension
1. Answer the following questions in complete sentences. (সম্পূৰ্ণ বাক্যৰে তলৰ প্ৰশ্নবোৰৰ উত্তৰ দিয়া।)
a) Who is writing the letter and to whom? (চিঠিখন কোনে লিখি আছে আৰু কাকলৈ লিখি আছে?)
Answer: Nishant is writing the letter to Rishika. (চিঠিখন নিশান্তে ঋষিকালৈ লিখি আছে।)
b) What is transfusion of blood? (ৰক্ত সঞ্চালন কি?)
Answer: Transfusion of blood is the process of transferring blood from one person into the body of another person. (ৰক্ত সঞ্চালন হৈছে এটা মানুহৰ পৰা আন এটা মানুহৰ শৰীৰত ৰক্ত প্ৰৱাহিত কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়া।)
c) Where is the blood for transfusion preserved? (ৰক্ত সঞ্চালনৰ বাবে ৰক্ত ক’ত সংৰক্ষণ কৰা হয়?
Answer: The blood for transfusion is preserved in blood banks. (ৰক্ত সঞ্চালনৰ বাবে ৰক্ত ৰক্ত বেংকত সংৰক্ষণ কৰা হয়।)
d) Who cannot donate blood? (কোনে ৰক্ত দান কৰিব নোৱাৰে?)
Answer: People who are diabetic or suffering from any blood-related disease cannot donate blood. (যি মানুহ ডায়েবেটিক অথবা ৰক্ত-সম্পৰ্কীয় কোনো বেমাৰত ভুগিছে তেওঁলোকে ৰক্ত দান কৰিব নোৱাৰে।
2. Give brief answers. (সংক্ষিপ্ত উত্তৰ দিয়া।)
a) How is it totally harmless to donate blood? (ৰক্ত দান কৰা সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰাপদ কিয়?)
Answer: It is totally harmless to donate blood because the human body soon replaces the donated blood with new blood through its own natural process. (ৰক্ত দান কৰা সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰাপদ কাৰণ মানুহৰ শৰীৰে দান কৰা ৰক্তক সোনকালে নিজৰ স্বাভাৱিক প্ৰক্ৰিয়াৰে নতুন ৰক্তৰে পূৰণ কৰে।)
b) Who is Karl Landsteiner? Write a short note on his discovery. (কাৰ্ল লেণ্ডষ্টেইনাৰ কোন তেওঁৰ আৱিষ্কাৰটোৰ ওপৰত এটা সংক্ষিপ্ত টোকা লিখা।
Answer: Karl Landsteiner was an Austrian scientist who discovered that human blood contains different particles and can be divided into four groups — A, B, O, and AB. His discovery made blood transfusion safe and effective, and he was awarded the Nobel Prize for Medicine in 1930. (কাৰ্ল লেণ্ডষ্টেইনাৰ এজন অষ্ট্ৰিয়ান বিজ্ঞানী আছিল। তেওঁ আৱিষ্কাৰ কৰিছিল যে মানুহৰ ৰক্তত বিভিন্ন কণিকা থাকে আৰু তাক A, B, O আৰু AB — এই চাৰি দলে ভাগ কৰিব পাৰি। তেওঁৰ এই আৱিষ্কাৰে ৰক্ত সঞ্চালনক সুৰক্ষিত আৰু কার্যকৰী কৰিলে আৰু ১৯৩০ চনত তেওঁ চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ বাবে নোবেল বঁটা লাভ কৰে।)
3. Fill in the blanks with appropriate words from the text. (পাঠটিৰ পৰা উপযুক্ত শব্দৰে খালী ঠাইবোৰ পূৰণ কৰা।)
a) I could also feel the warmth and joy that writing a letter and receiving one could give. (চিঠি লিখিলে আৰু চিঠি পালে যি উষ্ণতা আৰু আনন্দ অনুভৱ হয়, মইও সেইটো অনুভৱ কৰিব পাৰিলোঁ।)
b) To keep the blood fresh for use, it is kept in cold chambers. (ৰক্ত ব্যৱহাৰৰ বাবে সজীৱ ৰাখিবলৈ তাক ঠাণ্ডা কোঠাত ৰাখা হয়।)
c) Any healthy person can donate blood. (যিকোনো সুস্থ মানুহে ৰক্ত দান কৰিব পাৰে।)
d) Karl Landsteiner received the Nobel Prize for medicine. (কাৰ্ল লেণ্ডষ্টেইনাৰে চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ বাবে নোবেল বঁটা লাভ কৰিছিল।)
e) He divided human blood into four groups. (তেওঁ মানুহৰ ৰক্তক চাৰি দলে ভাগ কৰিছিল।)
Grammar and Usage
Activity 1:
Fill in the blanks with the future perfect tense form of the verbs given in brackets.(বন্ধনীসমূহত দিয়া ক্রিয়াপদৰ future perfect tense ৰূপৰে খালী ঠাইবোৰ পূৰণ কৰা।)
a) My sister (recite) a poem before the dance performance of her friends.
Answer: My sister will have recited a poem before the dance performance of her friends. (তাইৰ বন্ধুৰ নৃত্যপ্ৰদৰ্শনৰ আগতেই মোৰ ভনীয়েকজনে কবিতা পঢ়ি উঠিব।)
b) Nilanjana (decorate) the sitting room before the guests arrive.
Answer: Nilanjana will have decorated the sitting room before the guests arrive. (অতিথিসকল অহাৰ আগতেই নীলাঞ্জনাই বহনৰ কোঠা সজাই তুলিব।)
c) I (close) all the windows of my house by 5 pm.
Answer: I shall have closed all the windows of my house by 5 pm. (বিয়লি ৫ বজাৰ আগতেই মই গৃহৰ সকলো খিৰিকি বন্ধ কৰি পেলাম।)
d) They will have packed (pack) their luggage by tonight.
Answer: They will have packed their luggage by tonight. (আজিৰ ৰাতিৰ আগতেই তেওঁলোকে নিজৰ সামগ্ৰী গুছাই পেলাব।)
e) The boys (reach) home by now.
Answer: The boys shall have reached home by now. (এতিয়ালৈকে ছোৱালিসকলে ঘৰলৈ গৈ পাব।)
Activity:
Read the following outlines carefully and write meaningful stories. Add titles and provide moral of the stories.
1. Outline: Two women quarrel over a child ……………….. each claims the child to be hers ……………….. come to court ……………….. judge orders to cut the child into two ………………. one gives up her claim and says, “Don’t cut the child” ……………………… the other remains silent …………………. judge decides.
The Wise Judge
Once there were two women who quarreled over a child. Each of them claimed that the child was hers. They went to the court to get justice. The judge listened carefully to both of them. After thinking for some time, the judge gave a strange order. He said, ‘Cut the child into two pieces and give one piece to each woman.’ Hearing this, one woman immediately cried out, ‘No! Please don’t cut the child. Let the other woman take him, but don’t harm the child.’ The other woman remained silent and agreed to the order. The wise judge at once understood who the real mother was. He declared that the woman who wanted to save the child was the true mother, and he gave the child to her.
Moral: True love is ready to sacrifice.
জ্ঞানী ন্যায়াধীশ
এসময়ত দুজনী মহিলাই এজন শিশু লৈ কাজীয়া আৰম্ভ কৰিলে। দুয়ো জনেই কৈছিল — “শিশুটি মোৰ।” অৱশেষত সিহঁতে বিচাৰ বিচাৰি ন্যায়ালয়লৈ গ’ল। ন্যায়াধীশে ধৈৰ্যৰে দুয়ো জনীৰ কথা শুনি থাকিল। অলপ সময় চিন্তা কৰি তেওঁ এবিধ অদ্ভূত কথা ক’লে — “শিশুটি দুই ভাগ কৰি দিয়া, এজনী মহিলাক এটা ভাগ আৰু আনজনীক আন এটা ভাগ দিয়া।” এই কথা শুনি এজনী মহিলা তৎক্ষণাৎ ক’লে — “নহয়! শিশুটিক নাকাটিব। মই নলওঁ, কিন্তু শিশুটিক অক্ষত ৰাখক।” আন মহিলাগৰাকী নীৰব হৈ থাকিল। ন্যায়াধীশে একে সময়তে বুজিলে কোনজনী আচল মাক। তেওঁ ঘোষণা কৰিলে — যিজনীয়ে শিশুটি বচাবলৈ নিজৰ অধিকাৰ এৰি দিলে, সেইয়ে আচল মাক। শিশুটি তেওঁৰ হাতত তুলি দিয়া হ’ল।
নৈতিকতা: প্ৰকৃত মৰম সদায় ত্যাগ থাকে।
2. Outline: Thirsty crow ……………………. searches for water………………… sees a jug……………….. very less water in it …………………. tries to drink ……………….. fails ………………….. sees mound of pebbles ……………………..drops them in the jug …………………………. water rises in the jug ……………………….reaches brim …………………….crow happy ……………………….. drinks water ………………………flies away happily.
Moral: True love is ready to sacrifice.
The Thirsty Crow
One hot summer day, a crow felt very thirsty. He searched everywhere for water but could not find any. At last, he saw a jug under a tree. The crow flew down and looked inside the jug. There was some water, but it was very low at the bottom. The crow tried to drink it but failed.
Then the clever crow noticed a small mound of pebbles nearby. He picked up the pebbles one by one and dropped them into the jug. Slowly, the water rose up to the brim. The crow became very happy. He drank the cool water and flew away joyfully.
Moral: Where there is a will, there is a way.
তৃষ্ণাতুৰ কাউৰী
এদিন গৰমৰ দিনত এটা কাউৰীৰ বৰ তৃষ্ণা লাগিল। পানী বিচাৰি সি এঠাইৰ পৰা আন ঠাই উৰি ফুৰিলে। কিন্তু ক’তো পানী পোৱা নাছিল। শেষত এটা গছৰ তলত এটা পাত্ৰ/কলহ/জগ দেখা পালে। কাউৰীটো তাত উৰি গ’ল আৰু পাত্ৰ/কলহ/জগৰ ভিতৰত চাইছিল। পাত্ৰ/কলহ/জগত অলপ পানী আছিল, কিন্তু পানীখিনি পাত্ৰ/কলহ/জগৰ বহুত তলত আছিল। কাউৰীটো পানী খাব পৰা নাছিল।
তেতিয়া কাউৰীটৱে ওচৰত থুপ হৈ থকা সৰু শীলগুটিৰ দম দেখিলে। সি বুদ্ধি খটালে আৰু সেই পাথৰবোৰ এটা এটা কৈ আনিলে আৰু পাত্ৰ/কলহ/জগৰত পেলালে। অলপ অলপকৈ পানী ওপৰলৈ আহিবলৈ ধৰিলে। শেষত পানী কলহৰ মূৰলৈ আহি পালে। কাউৰীটো আনন্দত ঠাণ্ডা পানী খাই ল’লে আৰু সুখেৰে উৰি গ’ল।
নৈতিকতা: মনত ইচ্ছা থাকিলে উপায় নিজেই ওলাই আহে।
MCQs
1) On what date was the letter written? (চিঠিখন কিমান তাৰিখত লিখা হৈছিল?
A) 17 March, 2022 B) 7 April, 2023
C) 20 July, 2023 D) 7 May, 2022
Correct Answer: B) 7 April, 2023
2) To whom is Nishant writing the letter? (নিশান্তে চিঠিখন কাকলৈ লিখিছে?)
A) Rishika B) Nilanjana
C) Barun D) Uncle
Correct Answer: A) Rishika
3) With other friends, how does Nishant usually communicate? (আন বন্ধু-বান্ধৱীৰ সৈতে নিশান্তে সাধাৰণতে কেনেদৰে যোগাযোগ কৰে?) A) By email B) By letters
C) By chatting or sending messages on WhatsApp D) By phone calls only
Correct Answer: C) By chatting or sending messages on WhatsApp
4) Around what time did Nishant learn about his father’s accident? (নিশান্তে কেতিয়া পিতৃৰ দুৰ্ঘটনাৰ কথা জানিলে?) A) About 2.00 p.m. B) About 3.30 p.m.
C) About 4.30 p.m. D) About 6.00 p.m.
Correct Answer: C) About 4.30 p.m.
5) Who called Nishant’s mother to inform her about the accident? (দুৰ্ঘটনাৰ কথা জনাবলৈ নিশান্তৰ মাতৃক কোনে ফ’ন কৰিছিল?) A) The hospital B) The police station
C) The school D) A neighbour
Correct Answer: B) The police station
6) Who donated blood that saved Nishant’s father? (নিশান্তৰ পিতৃজনক ৰক্ষা কৰিবলৈ তেজ কোনে দান কৰিছিল?) A) His father’s colleague and a nurse B) His uncle and his best friend
C) His teacher and neighbor D) Two strangers at the hospital
Correct Answer: B) His uncle and his best friend